Švestkové knedlíky z bramborového těsta se škvarky

Tento recept jistě znáte a některým vám ho dělávala vaše babička. Ovocné knedlíky (z pravidla švestkové s mákem) zalité škvarečky a sádlem. Pojdmme zavzpomínat…

Recept je od oka, tak aspoň pro někoho přibližné míry/váhy, řiďte se konzistencí:


asi 1 kg brambor, předem uvařených a dobře vychladlých

asi 1/2 kg hrubé mouky (může být mix s krupičkou)

asi 30 g másla pokojové teploty

2 vejce

sůl
asi 1 kg švestek, rozpůlených a vypeckovaných

cukr krupice

mák mletý

asi 100 g špeku

Brambory můžou být i nové, já je tak dělala, předem uvařila ve slupce a nechala asi den v lednici. Pak je oloupejte, nastrouhejte najemno, přidejte vejce, sůl a mouku dle potřeby a uhněťte těsto.

Dejte vařit velký hrnec s vodou a osolte.
Z těsta na pomoučeném vále buď vyválejte plát vysoký asi 0,5 cm, vykrájejte čtverce a plňte švestkami, nebo utvořte válec a nakrájejte stejné plátky, do kterých plňte švestky. Jak je libo.

Švestky dávejte dvě půlky řezem k sobě.

Vařte asi 5 minut.

Špek si nakrájejte na velmi tenké plátky, poté proužky a pak malé kostičky a osmahněte do zlatova.

Na talíř servírujte horké knedle posypané mákem a cukrem a zalijte špekem i se sádlem (a nebo jen máslem).

A je to.

Dobrou chuť!

Advertisements

3 thoughts on “Švestkové knedlíky z bramborového těsta se škvarky

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s