Mušle na víně

 IMG_5596-0

Už jsem se vám dlouho neozvala, což? Po pravdě jsem vůbec neměla náladu nic psát, ještě překládat do angličtiny, ani vymýšlet, co vařit, aby to bylo supr na blog. Vařila jsem obyčejná česká jídla a střihla jsem si i prvně segedín, ale to vás určitě nezajímá, určitě to znáte a vaříte pořád. Ale včera do mě kamarádka nalila tolik energie, a za to jí moc děkuji, že prostě musím psát a mám toho fakt hodně. 😉

Na co si ale třeba netroufáte a máte při tom rádi jsou slávky. A úplně nejjednodušší a nejzákladnější jsou slávky na víně. Když zvládnete toto, zvládnete už všechny recepty. Pokud budete chtít zamachrovat, přidejte k tomu všemu níže ještě snítku tymiánu, cherry rajčátka a kousek másla na závěr a máte hned slávky a la Mariniere. Tak co? Ještě někdo bude říkat, že je vaření složité a těžké? Opovažte se! 😀

Neudávám míry ani váhy, ale pamatujte, že pokud chcete slávky jako předkrm, stačí max půl kila na osobu. Pro hlavní chod zvolte raději kilo nebo vícechodové menu.

Slávky jsem koupila v cerstveryby.cz nebo si skočte do bluefjord.cz v Masné nebo na Pankrác (mají i skvělý výběr ústřic a jiných ryb). Já osobně vybírám vždy ze studených moří, jsou větší a chutnější, navíc nejsou tak špinavé jako ty středozemního moře. Možností je spousta, ale vybírejte vždy čerstvé!

No a na vaření je potřeba jen velký (široké dno) hrnec s poklicí a při servírování nezapomeňte na odkládací talíř na škeble. Jíme rukama a to tak, že si najdeme prázdnou škebli a tu používáme jako „pinzetu“.

Vše je rychlé, tak si připravte vše dopředu. Jdeme na to.

 


slávky jedlé

šalotku/cibuli

česnek

řapíkatý celer

bílé víno

bobkový list

olivový olej

sůl a čerstvě mletý pepř

citrón

pažitku a hladko listou petržel

Slávky očistěte od řas (video zde nebo zde) a dejte do mísy se studenou vodou a trochu soli. Slávky stále žijí a ve vodě se trochu otevřou a tím vyplaví písek, který vážně nechce nikdo jíst. Rozbité nebo ty otevřené slávky, které se po poklepání nezavřou nekompromisně vyhoďte!

 

Nakrájejte najemno cibuli, česnek, řapíkatý celer a rozpalte hrnec s olivovým olejem.

Do hrnce vhoďte cibuli, poté celer a pak česnek, minutu restujte, vhoďte bobkový list a scezené slávky, uzavřete pokličkou a zamíchejte celým hrncem. Po dvou minutách pokličku oddělejte, přilijte víno a nechte odpařit alkohol, osolte a opepřete, opět uzavřete a zamíchejte celým hrncem. po asi dalších dvou minutách by už slávky měli být více méně otevřené a růžové, pokud ne, pokračujte s dušením pod pokličkou, ale nepřevařte je.

Jakmile jsou hotové, odstavte z ohně, zasypte pažitkou a petrželkou a zakápněte citrónem. Znovu promíchejte, vyberte prázdné škeble a můžete podávat. A opět pravidlo, které nejdou otevřít vyhoďte.

Servírujte s bagetkou nebo belgickými hranolky.

Bon appétit!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s