Králičí roláda

 

Manžel přinesl domů čtyři králíky. Já teda králíka tuze ráda, ale nemůžu na něj ani kouknout, když má ještě hlavu. Připomíná mi kočku. Ale radost byla ještě větší, když je sám naporcoval i uvařil!

Máme totiž doma varný box/lázeň sous vide (vaření ve vakuu při nízkých teplotách) a můj muž tento způsob vaření přímo miluje. Proč taky ne, potraviny zůstanou šťavnaté, jejich barva a aroma se přípravou ještě

zintenzívní. Nedochází k vysoušení, k oxidaci ani k vyluhování potravin, díky šetrné tepelné úpravě zůstanou zachovány důležité živiny, je možno vše připravovat bez přidání tuku a soli, váhový úbytek se nesnižuje jako při klasickém i jiném alternativním vaření (až 50 %) a ještě je to úspora času. Navíc vakuové balení prodlouží dobu spotřeby a při zamrazení je pokrm skoro nesmrtelný.

Dva králíci byli pro kamaráda, ty jen naporcoval, osolil, přidal máslo a tymián. Jednoho našeho celého králíka vykostil, pupek použil na roládu, zbývající naporcoval a uschoval do mrazáku na horší časy. Hlavy i vnitřnosti byli jen pro nás. Zadělal na vývar i silnou omáčku k roládě. Z jater a odřezků udělal tzv. fáš, což je velmi jemně namletá masová nádivka. Z vykostěných stehen byly marinované řízky, ale to až příště. 😉


králičí pupek, vykostěný

králičí hřbet, vykostěný

králičí játra a odřezky

špek nebo slaninu

šalvěj, tymián

česnek

sůl a čerstvě mletý pepř

cibule

bobkový list, nové koření, kuličkový pepř

máslo

smetana, nemusí být

sušené houby, nemusí být

Králičí pupek osolte a opepřete, potřete rozetřeným česnekem a poklaďte tenkými plátky špeku nebo slaniny.

Na fáš rozmixujte játra s odřezky masa a ochuťte solí a pepřem a bylinkami. Manžel zvolili šalvěj a tymián, může být i trošku rozmarýnu. Potřete směsí pupek nebo jen navrstvěte na začátek a zatočte.

Pro vaření souse vide zabalte roládu do fresh fólie a za vakuujte do pytlíku k tomu určenému. Vařte na 68 C 12 hodin.

Pro klasické vaření dejte péct na menší teplotu, okolo 160 C asi na hodinu, nejlépe balené ve slanině a alobalu.

Králičí hřbet ochuťte solí a pepřem a spolu s tymiánem a máslem za vakuujte a vařte sous vide na 65 C 1,5 hodiny.

Pro klasické vaření bych ho opět zabalila se stejným kořením i bylinkami do alobalu, můžete přidat i špek nebo slaninu a přidala na poslední půl hodinku do trouby k roládě.

Pro silnou šťávu manžel vařil 4 králičí hlavy spolu s cibulí, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem asi 3 hodiny. Poté scedil a nechal dál vývar vařit, aby se redukoval. V posledním tažení přidal ještě zmáčknutý česnek, snítku tymiánu a pár sušených hub na silnější chuť a ochutil solí a pepřem. Po odstavení z ohně ještě zjemněte smetanou a kouskem studeného másla.

Jelikož jsme vařili sous vide, je ještě potřeba maso dokončit. Příprava rolády proběhla den předem a proto jsme jí z lednice dali ještě prohřát do lázně, kde jsme udělali hřbety. Po vyjmutí z lázně slijte šťávu z pytlíku do vaší šťávy a roládu i hřbety ještě opečte do zlatova na másle.

Podávejte třeba s bramborovou kaší a listovým špenátem na česneku.

Mistrovské dílo hodno šéfkuchaře, viďte? Taky jsme se olizovali až za ušima!

Dobrou chuť.

IMG_5411-1

Advertisements

2 thoughts on “Králičí roláda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s