Krůtí na žampionech s růžičkovou kapustou

IMG_5360

Růžičková kapusta je ze všech druhů kapusty biologicky nejhodnotnější. Je v ní obsaženo nejvíce vitamínu C, provitamín A, vitamíny skupiny B, bílkoviny, sacharidy a minerální látky, z nichž je nejvíce zastoupen draslík, fosfor a síra (proto to nepřehánějte s její konzumací, síra může spíše uškodit). Růžičková kapusta obsahuje vitamin B1-thiamin, který je nesmírně důležitý pro mentální svěžest, soustředění, odolnost vůči stresu i fyzickou výkonnost. Další vitamín ze skupiny B, tedy B1, potřebují do svého těla dostávat hlavně těhotné a kojící ženy, kuřáci, těžce fyzicky pracující lidé, děti ve vývinu i lidé ve stresu. Také kyselinu listovou je možné v růžičkové kapustě najít ve chvályhodném množství. Růžičkovou kapustu bychom měli konzumovat v případě, že trpíme otoky, zadržováním vody v těle, dnou, revmatem, nebo se chceme zbavit usazených toxinů v těle. Obsahuje totiž draslík, který podporuje vylučování nadměrného množství vody z těla, čímž napomáhá k detoxikaci organismu a odplavování škodlivých látek. V růžičkové kapustě je obsaženo mnoho vlákniny a tak zlepšuje vylučování, čistí střeva a působí proti zácpě.


500 g krůtích prsou

200 g žampionů

1 cibule

3 stroužky česneku

100 ml smetany

hrst růžičkové kapusty

2 dcl drůbežího vývaru nebo vody

1 dcl bílého vína (nemusí být)

máslo a olivový olej

sůl a čerstvě mletý pepř

tymián

špetka drceného kmínu

citrón

petrželka na ozdobu

Ve větším hrnci či pánvi rozpalte olivový olej, osmahněte cibulku, česnek, přidejte kousky krůtích prsou a po zarestování přidejte očištěné žampiony. Ochuťte solí a pepřem, kmínem a tymiánem, zalejte vínem, pokud chcete a přidejte smetanu, pokud je potřeba, nařeďte vývarem či vodou. Nechte chvíli dusit.

Růžičkovou kapustu očistěte – seřízněte zbytek košťálu a otrhejte nevzhledné lístky. Přepulte a osmahněte řezem dolů na másle do zlatova, poté otočte, odstavte z ohně, zaklopte hrnec či pánev poklicí a nechte dojít. Ochuťte solí.

Jakmile je krůtí maso hotové, odstavte z ohně a přidejte šťávu z půlky citrónu, zamíchejte a můžete podávat.

Jako příloha je skvělá dušená rýže.

Dobrou chuť a krásný podzim všem!

IMG_5341

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s