Portuguese Feijoada

 


Nevím jak přeložit, ale feijoada [fɐjʒuˈaðɐ] je takový typický portugalský, či brazilský guláš s fazolemi, hovězím a vepřovým masem. Jméno pochází ze slova feijão, což znamená fazole.

Základními ingrediencemi jsou bílé velké máslové fazole, použít můžete i červené red kidney, v Brazílii černé fazole. Dále zelenina jako rajčata, mrkev a zelí, v Brazílii přidávají ještě brambory, kapustu, ibišek, dýni a někdy banány. Z masa můžete použít hovězí (v Brazílii jerkey) nebo vepřové, nebo také obojí. Z vepřového vyberte nejlépe žebra či uzenou kýtu, bůček či slaninu. Dále se používá klobása a to chorizo, morcela – klobáska podobná našemu jelitu, farinheira – papriková klobása z uzeného vepřového a mnoho dalších.

Servíruje se s rýži, ale výtečné i s chlebem.

No prostě perfektní, pikantní a neotřelé jídlo pro podzimní večery. Jen neudělejte chybu jako já. Vařila jsem pro dva a bylo toho málo…vždycky toho bude málo!


2 cibule

3 stroužky česneku

bobkový list

150 g uzeného bůčku bez kůže

2 rajčata

450 g máslových fazolí v plechovce

150 g chorizo klobásky

200 g uzené kýty

olivový olej

sůl a čerstvě mletý pepř

petrželka

Bude to opět rychlovka, tak si dejte na středním plamenu vařit uzenou kýtu do měkka. Nakrájejte najemno cibuli a česnek. Rajčata zbavte semínek a nakrájejte na kousky. Fazole slijte, ale vodu uschovejte. Pokud chcete, můžete použít suché fazole, které namočíte alespoň 12 hodin předem do vody a poté vaříte v nové vodě do měkka, opět uschovejte vodu. Bůček nakrájejte na kostky. Chorizo klobásku oloupejte a nakrájejte na kousky. Uvařenou kýtu nakrájejte na kousky, vodu uschovejte.

Rozpalte si hrnec s olivovým olejem a osmažte cibuli a postupně přidejte česnek, bobkový list, bůček, osmahněte a poté přidejte rajčata, fazole, chorizo a kýtu. Zalijte vodou z fazolí a kýty tak, aby bylo vše ponořeno, ne víc. Nechte chvíli vařit a ochuťte.

Posypte petrželkou a servírujte s dušenou rýží nebo chlebem.

Dobrou chuť a krásný podzim všem!

IMG_5338

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s