Čočka na kyselo s uzeným bůčkem a smaženou cibulkou

  IMG_5319

 

Jezte luštěniny alespoň jednou týdně. Jsou důležitým zdrojem bílkovin, plné vlákniny, vitamínů hlavně skupiny B a minerálních látek jako vápník, fosfor, draslík, také obsahují velmi málo tuků. Vážou na sebe vodu, tím nám dávají pocit plnosti a proto jsou vhodné při redukční dietě.

Nadýmavé látky se rozpouští ve vodě a proto po namočení luštěnin, bychom měli vodu slít a vařit ve vodě nové. Dále je lepší vařit bez pokličky a přidat různé koření či bylinky jako saturejku, majoránku, kurkumu, fenykl či koriandr.

Nejstravitelnější z luštěnin jsou fazole adzuki a mungo, žlutý hrách a červená čočka, ta se nemusí namáčet a můžete ji použít i jako zavářku.

Čočka, kterou si uvaříme, obsahuje z luštěnin nejvíce železa. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zmírňuje příznaky stresu. Pro obsah purinů se však nedoporučuje osobám trpících dnou.

No a vepřový bůček je sice dost tučný, ale zase díky kůži spořádáte i kolagen a ten ovlivňuje vzhled naší pokožky, kvalitu vlasů, nehtů i zubů a vděčíme mu za pohyb bez bolesti, tedy za zdravé klouby a vazy. Tak jednou za čas…


Pro 2 osoby:

 

200 g čočky, předem namočené

200 g uzeného bůčku

1 cibule

2 stroužky česneku

ocet

sádlo

majoránka

trochu mouky (volitelné)

petrželka na ozdobu

Čočku předem namočte, vodu slijte a dejte vařit ve vodě nové do změknutí. Poté si schovejte hrnek vody z uvařené čočky a přeceďte.

Dejte vařit na střední plamen uzený bůček a vařte do měkka. Můžete přidat cibuli, nové koření a celý pepř a vývarem zalít čočku nebo uschovat na polévku.

Osmažte najemno nakrájenou půlku cibule na sádle, pokud chcete můžete zahustit moukou (nebo po uvaření rozmixujte část čočky) a zalijte vodou z uvařené čočky. Přidejte čočku. Pokud jste zahustili moukou, vařte ještě alespoň 15 minut. Ochuťte solí, pepřem, octem, majoránkou a drceným česnekem.

Plátky bůčku osmažte na pánvi na troše sádla do zlatova.

V malém rendlíčku rozpusťte sádlo a osmahněte do zlatova druhou půlku cibule na dlouho.

Pokud chcete, podávejte s chlebem.

Je to levné a skvělé!

Dobrou chuť.

IMG_5321

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s