Treska s pohankou

 

 

Chcete – li něco zdravého, výživného, ale přesto dobrého a zároveň se zahřát při chladných večerech, zkuste pohanku.

Já s ní měla teda špatné zkušenosti z naší firemní jídelny, protože mi smrděla a i hnusně chutnala, ale přesto jsem jí zkusila uvařit. No, ten smrádek jsem cítila i při vaření, ale chuť už byla skvělá. Zkuste to.

Pohanka je obilnina, pícnina a léčivá rostlina zároveň. Neobsahuje lepek, takže je vhodná pro osoby trpící celiakií. Je významným zdrojem rutinu, který pomáhá vstřebávání vitamínu C a léčí problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus.

Obsahuje vodu, bílkoviny, sacharidy, tuky, draslík, fosfor, železo, hořčík, vápník, vlákninu, mangan, sodík, selen, zinek, měď, vitamin B a kyselinu pantotenovou.

Prodává se v různých provedeních jako mouka, krupice a nebo právě její plody, nakupujte ale vždy v bio kvalitě.

Na návodu píšou, že by se měla pohanka vařit, někteří doporučují zalít pouze vroucí vodou a nechat pod pokličkou nabobtnat, aby se neztratily cenné látky. Přípravu nechám na vás.

Tímto receptem jsem si chtěla připomenout léto a přitom se zahřát. Bylo to opravdu skvělé.

300-400 g filet tresky

150 g pohanky

2 hrsti čerstvého špenátu

50 g sušených rajčat

4 filety ančoviček

1 dcl bílého vína

2 stroužky česneku

citrón

máslo a olivový olej

sůl a čerstvě mletý pepř

bazalka, tymián

kapary (nemusí být)

Pohanku připravte podle návodu a přidejte kapku olivového oleje (pro lepší vstřebatelnost vitamínů). Připravte si tresku. Ubrousky osušte a pokud jí máte s kůži, jemně jí nařežte, osolte a přidejte lístky tymiánu.

Na pánvi osmahněte na másle nasekaný česnek a přidejte opraný špenát. Ochuťte solí a pepřem a jakmile zvadne, přidejte k pohance a promíchejte. Na stejnou pánev nalijte olivový olej a přidejte nasekané filety ančoviček, nechte rozpustit a poté osmahněte tresku kůží dolů, přidejte nasekaná sušená rajčata, pokud chcete, tak i kapary, zalijte vínem, nechte odpařit alkohol, zakápněte citrónem, na minutu otočte, vypněte a nechte rozpustit v omáčce lžíci másla, to jemně zahustí omáčku.

Podávejte posypané bazalkou a zakápnuté olivovým olejem extra virgin.

Dobrou chuť.

IMG_4953

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s