Babiččiny řezy

 

Tyto řezy se vlastně jmenují Hraběnčiny či jablečné řezy. Ale moje babička je dělává tak snové, že ona je pro mě tou hraběnkou.

Je to můj druhý pokus a myslím, že v celku povedený, ale na zlaté ručičky mojí babičky zdaleka ještě nemám. Jablek je hodně, práce šlechtí a praxe se přece počítá, tak třeba jednou…


Na těsto

500 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

250 g másla

100 g cukru

1 vanilkový cukr

5 žloutků


Na náplň

0,5 kg jablek

100 g cukru (nemusí být)

100 g vlašských ořechů

50 g rozinek

1 lžička skořice

5 bílků

špetku soli

 

tuk a mouku na vymazání/pečící papír

Žloutky utřete s cukrem a změklým máslem a přisypte mouku s pečícím prášek. Zpracujte těsto a jednu třetinu dejte do mrazáku a zbylé těsto do lednice alespoň na hodinu.

Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Očistěte a nastrouhejte jablka, promíchejte s ořechy, rozinkami a skořicí. Pokud nejsou jablka dost sladká, oslaďte. Vymažte a vysypte plech, přes fólii vyválejte těsto, dejte na plech a posypte směsí jablek. Z bílků ušlehejte sníh (dobře to jde se špetkou soli) a rozprostřete po jablkách. Třetinu těsta z mrazáku nastrouhejte na sníh.

Dejte péct, dokud nezačne těsto růžovět, poté vytáhněte a braňte vlastním tělem, dokud aspoň nezchladne. 😉

Dobrou chuť!

IMG_2543

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s