Vepřové čínské housky na páře

 

 Úkol zněl jasně: „Udělej mi čínu!“, tak tady jí máš můj milý! A vy také…

Pro ty, co vyzkouší, nechte si tento recept raději na den, kdy máte více času nebo je venku opravdu teplo, aby vám těsto lépe kynulo. Jinak je to absolutně jednoduché a ve finále naprosto famózní jídlo. A jako překvapení a tajná přísada je cherry coke, určitě ji nevynechejte.


1 hrnek teplé vody

2 lžíce cukru

1 ½ lžičky kvasnic

370 g hladké mouky

1 ½ lžičky prášku do pečiva

1 lžíce oleje (řepkový, slunečnicový)

sezamový olej na potření

pečící papír

steamer/několik napařováků

 

600 g vepřového bůčku

sójová omáčka

1 celá skořice

1 badyán

3 – 4 hřebíčky

6 stroužků česneku

cherry coke

trocha vody

 

jarní cibulka, zelená část

ředkvičky

smažená cibulka

arašídy, nesolené, rozmixované

černý sezam

hoisin omáčka

koriandr

sriracha

V teplé vodě rozpusťte cukr, zamíchejte kvasnice a nechte utvořit kvásek. V mouce zamíchejte prášek do pečiva, vlijte kvásek, promíchejte a vlijte olej. Uhněťte hladké a pružné těsto (hněťte alespoň 10-15 minut). Nechte vykynout na teplém místě pod utěrkou v jemně naolejované míse alespoň hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

 

 Mezi tím si nakrájejte bůček na kousky. Ve velkém hrnci rozpalte olej a bůček na něm osmahněte do zlatova. Poté přilijte sójovou omáčku, přidejte koření i česnek a zalijte cherry kolou a trochou vody. Nechte dusit pod pokličkou, dokud se veškerá tekutina nevypaří a nevznikne tak karamelový sirup. Pozor, celým vašim domovem se teď budou linout neuvěřitelné vůně, psychicky se na to připravte a rozhodně nebuďte hladoví, máme ještě dost práce.

 

 Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál, utvořte širší válec, podélně ho překrojte na půl, vyválejte na tenčí válce a rozdělte na 10-12 stejných kousků a z nich utvořte hladké koule. Nechte odpočinout 10 minut.

 

 Poté jednotlivé kousky zploštěte dlaní a vyválejte na placky, zlehka potřete sezamovým olejem, přeložte a dejte na kousek pečícího papíru. Nechte ještě odpočívat dalších 20-30 minut.

Pokud nemáte přímo bambusový napařovák, vyrobte si ho z několika napařováků, co doma najdete. Já měla napařovák a dvě velká rovná síta. Tudíž jsem vytvořila krásné tři patra a vařila jsem vše nadvakrát.

Pod napařovák dejte vařit vodu a poté vařte 8-10 minut.

 

 Podávejte potřené hoisin omáčkou, se zelenou částí jarní cibulky, ředkvičkami (abyste zmírnili ostrost, namočte je na chvíli ve studené vodě) a naprosto famózním vepřovým bůčkem, vše posypané smaženou cibulkou, mletými arašídy, černým sezamem a koriandrem. My měli ještě navíc úžasnou Rioja radish microgreens a pro pálivost i sriracha omáčku, nebo chilli.

Ať se vše podaří a přeji báječnou chuť!

Advertisements

2 thoughts on “Vepřové čínské housky na páře

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s