Hummus

 

Originální recept na hummus:


500 gramů cizrny

150 gramů tahini

šťáva z jednoho citrónu

1 velká lžička soli

2 lžičky jedlé sody


Cizrnu namočte přes noc do vody. Ve stejný čas si dejte vychladit vodu, buď do lednice a nebo do mrazáku, dle aktuálního počasí.

Propláchněte studenou vodou a dejte vařit s jedlou sodou, která urychlí změknutí. Doba vaření cca 1,5 hodiny, hlídejte, popřípadě vařte déle.

Sceďte a dejte vychladit.

Podle jedné srovnávací „studie“ chutná nejlépe cizrna, pokud jí uvaříte ve vodě, ve které jste jí namáčeli. Pokud nemáte čas, kupte si cizrnu v konzervě. Já kupuji od Bonduel a je výborná.

Vychladlou cizrnu rozmixujte do hladka (minimálně 10 minut) a teprve poté přidávejte po troškách ledovou vodu. V létě se nebojte ani ledové tříště, hummus je pak krásně tuhý a nehnědne.

Osobně se mi nedaří tuhou cizrnu mixovat tak dlouho, proto přidávám trošku vody i dříve.

Do kaše vmíchejte tahini (sezamová pasta) a mixujte dalších 10 minut. Poté již ochuťte solí a šťávou z citrónu, rozmixujte a ochutnejte.

Já dávám na takové množství pouze 4 lžíce tahini pasty, prostě mi to tak víc chutná, najděte si i vy svou chuť.

Hummus podávejte s česnekovo petrželovým dipem a nebo jen ozdobený paprikou a vařenou cizrnou. Vždy zakápněte olivovým olejem a podávejte s pita chlebem.

Dobrou chuť!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s