Gazpacho

  

Léto je v plném proudu, zraje spousta ovoce i zeleniny. Nezapomeňte ve vedrech ani na polévky a na zchlazení jsou ideální studené. Gaspacho ze zralých rajčat a paprik bude určitě tou správnou volbou.

Pokud jste celiaci, vynechejte housku, dává se na zahuštění a podle mě není vůbec třeba.


4 velká rajčata

2 červené papriky

1 cibule

1 stroužek česneku

houska/toustový chléb (nemusí být)

citrónová šťáva

sůl a čerstvě mletý pepř

olivový olej

bylinky (bazalka, máta, koriandr)

voda nebo zeleninový vývar na zředění

Rajčata nařízněte do kříže, spařte a oloupejte. Zbavte semínek a pokrájejte na větší kusy. Papriky zbavte semínek, vyřízněte bílá žebra a pokrájejte na kusy. Cibuli nakrájejte na kostky a všechnu zeleninu včetně česneku rozmixujte do hladka. Ochuťte solí, pepřem, citrónovou šťávou. Housky/toustový chléb pokropte vodou a vyždímejte, přidejte do mixéru. Přidejte i čerstvé bylinky, olivový olej, rozmixujte a pokud je potřeba nařeďte vodu či vývarem.

Dejte vychladit.

Ozdobte na kostičky nakrájenou paprikou, okurkou a cibulkou a popřípadě i osmaženou houskou.

Dobrou chuť a krásné léto.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s