Středomořský halloumi salát

 

Já nevím jak vy, ale tropy moc nezvládám. Ideální teplota je pro mě kolem 25 stupňů, takže jakmile jsou třicítky, jsem úplně hotová a světe div se, nemám skoro ani chuť k jídlu, natož k vaření.

Pokud to tak máte taky, buďte v klidu. Jsou na tom i hůř a vynalezli saláty. Ideálně bezmasé, na které nepotřebujete tolik energie na trávení a jednoduché na přípravu.

Haloumi je národní sýr Kypru a byl zde vyráběn již před tisíci lety. Dělá se ze směsi ovčího, kozího a nebo jen z kravského mléka s jemným přidáním máty.

Na Kypru a nejen tam, je velmi oblíben. Je možno ho grilovat, opékat, smažit, neroztéká se. Koupíte ho v řeckých specialitách nebo některých obchůdcích se zdravou výživou. Pokud na něj narazíte v nějakém supermarketu, dejte mi prosím hned vědět. Na oplátku vám napíšu, kde přesně jsem ho koupila já. 😉


1 balení haloumi (asi 250 g)

1 žlutou papriku

4 rajčata typu „San Marzano“

½ červené cibule

(nebo bílé, kterou spařte minutu v horké vodě a hned zchlaďte v ledové vodě)

hrst kaparů

hrst černých oliv Kalamata s peckou

hrst bazalky

olivový olej

citrónová šťáva

sůl a čerstvě mletý pepř


Papriku nakrájejte na menší proužky a osmahněte na pánvi do měkka. Rajčata nakrájejte na kolečka, cibuli na proužky.

Dejte na talíř, ochuťte solí a pepřem, olivovým olejem a citrónovou šťávou, promíchejte, zasypte cibulí, kapary, olivami a bazalkou. Přidejte halloumi sýr nakrájený na plátky a osmahnutá na olivovém oleji do zlatova (asi minutku z každé strany).

Přeji dobrou chuť a krásné léto všem!

IMG_4052

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s