Marinovaná krkovice s hummusem a tzatziki

  

 Tento recept zařazuji do letního speciálu. Bude to hodně receptů, ale hlavně super jednoduchých, levných a dietních! Vždyť přeci rýsujeme do plavek, že?

Nesmějte se! Vím, že dle mého instagramu to tak nevypadá, a všichni si myslíte jak jenom žeru a nic jiného nedělám, ale s blížící se třicítkou na krku jsem začala každé ráno cvičit jógu, dala se do 30 day squat challenge (najdete zde http://30dayfitnesschallenges.com/30-day-squat-challenge/), což mi končí 250 squat dřepy v den narozenin mého muže, tak snad neumřu! Šla jsem do sebe! Dnes mě jich čeká 110 a pozor, když už něco dělám, tak pořádně, přidala jsem i činky, tak mi držte palce. Pro zaujaté, výsledky už jdou vidět teď! 😉

Tak zpět k vaření. Chcete něco zdravého, výživného a hlavně chutného? Tady je má (opět) inspirace Řeckem. Pokud chcete jó dietní, vyměňte maso za králičí, jehněčí, krůtí a nebo kuřecí a máte to bez výčitek.


Hummus

250 g cizrny (klidně v plechovce, Bonduel)

70 g tahini

šťáva z půlky citrónu

½ lžíce soli

ledová voda

na ozdobu

mletá sladká paprika

posekaný stroužek česneku s petrželkou a olivovým olejem

 

Marinovaná krkovice

2 plátky krkovice bez kosti (po asi 150 g)

1 lžíci oregana

½ lžíce římského kmínu

špetku mleté skořice

kůra z jednoho citrónu

olivový olej

stroužek česneku

sůl a čerstvě mletý pepř

 

Tzatziki

1 salátová okurka

150 g řeckého jogurtu

1 stroužek česneku

čerstvá máta nebo kopr

sůl a čerstvě mletý pepř

olivový olej


Naložte si maso (bez soli a pepře) alespoň na půl hodiny do lednice. Nezapomeňte ho vyndat před přípravou, aby mělo poté pokojovou teplotu a ochutit solí a pepřem. Pokud spěcháte, maso jen ochuťte a šup s ním na rozpálenou pánev.

Připravte si hummus. V robotu rozmixujte již uvařenou cizrnu do hladka, poté přidejte tahini, dál mixujte, poté přilijte trochu ledové vody a ochuťte solí a citrónovou šťávou, ještě promíchejte.

Můžete ozdobit sladkou mletou paprikou a směsí hladkolisté petrželky, česneku a olivového oleje (zpracujete nejlépe v hmoždíři).

Okurku z půlky oloupejte (nebo klidně celou), podélně přepulte a lžící vydlabejte semínka, nastrouhejte. Přidejte řecký jogurt, nastrouhaný česnek, nasedaknou mátu či kopr, osolte a opepřete, zakápněte olivovým olejem. Pokud chcete a máte čas, dejte vychladit.

Podávejte s plátky rajčete a červenou cibulí, vychlazeným vínem a nebo jen vodou s citrónem.

Přeji všem krásné léto a dobrou chuť!

IMG_3297

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s