Chřestová polévka

 

Dokud máme ještě sezónu chřestu neměli byste zapomenout na klasiku a to krém (polévku) z bílého chřestu.

Je to vynikající elixír vitamínů a tudíž i mládí a nebude vás stát ani tolik času, až na ten vývar.

1 kg bílého chřestu

2 litry drůbežího vývaru (nebo zeleninového nebo vody)

100 g másla

trocha hladké mouky (nemusí být)

50 ml smetany

muškátový oříšek, sůl a čerstvě mletý pepř

citrón a trochu cukru


Špargl oloupejte, zbavte zdřevnatělých stonků a nakrájejte na kousky. Pokud chcete krém ozdobit hlavičkami, schovejte je na později.

Kousky osmahněte na másle, pokud chcete zahustěte moukou a zalijte vývarem (pokud nedáte mouku, nedávejte tolik vývaru, nebo přidejte více chřestu) a přidejte citrónovou šťávu a trochu cukru. Vařte chvíli do změknutí (pokud jste dali mouku, vařte alespoň 20 minut), poté rozmixujte, ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.

Ozdobte hlavičkami chřestu, mikro bylinkami a popřípadě i krutóny.

Dobrou chuť.

IMG_3232

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s