Pho bo

  

 S pár přáteli jsme se zvali domů na tematické večeře. Začalo to polským večerem, následoval řecký a já teď v sobotu pořádala vietnamský. A vše dopadlo vcelku dobře a až na pár drobností bych mohla být se svým výkonem spokojená. Bylo to náročné, to mi věřte. Vařila a připravovala jsem vše celý volný pátek, v sobotu dopoledne prodávám na trzích chřest, rychlý oběd, uklidit a opět připravovat a vařit.


Na menu byli jarní (Nem Rán) i letní závitky (Goi Cuon; ty si dělali hosté sami, aby měli také nějakou zábavu a velmi doporučuji všem, je to sranda i zajímavé), dále polévka Pho bo, Bún chá a dezert Ché Khúc Bach, což je něco jako panna cotta s liči v sirupu, ledem a opraženými plátky mandlí a je to moc dobré a osvěžující.

Pokud chcete, můžete si uvařit polévku Pho bo dle originálního vietnamského receptu. Všechny suroviny seženete i v supermarketu, zdravé výživě (koření) nebo v Sapě v Praze.



Na vývar

1 kg hovězích kostí

3 morkové kosti

500 g hovězího masa

1 cibule

sůl a cukr


Na Pho aroma

1 cibule

5 cm kousek zázvoru

3 badyány

2 kousky skořice

2 – 3 černé kardamomy nebo pár zelených tobolek


Do misky

ploché široké rýžové nudle

jarní cibulka

cibule

bylinky (asijská bazalka nebo bazalka, máta a koriandr)

limeta

 Vložte kosti do vody a přiveďte k varu. Po 10 minutách vaření vodu vylijte, hrnec i kosti opláchněte od nečistot. Vraťte do hrnce, zalijte opět vodou, přidejte i hovězí maso. Přidejte oloupanou cibuli, lžíci soli a cukru, popřípadě i rybí omáčku (je lepší ji přidat až do misky, pokud někdo chce) a dejte vařit na mírném ohni. Sbírejte pěnu.

 Na pánvi opražte na sucho přepůlenou cibuli, na plátky nakrájený zázvor, skořici, badyán i kardamom. Můžete přidat i česnek či koriandrová semínka. Vložte do vývaru.

 

Po 1 – 2 hodinách vytáhněte měkké hovězí maso, zchlaďte ve studené vodě a nakrájejte na plátky. (To poté dáte do misky na nudle. Můžete tak přidat i syrové hovězí svíčkové nakrájené na velmi tenké plátky – pho bo tai). Sceďte a dochuťte solí a cukrem a nechte dál táhnout vývar ještě několik hodin a dolévejte vodu. Originální pho se dělá přes noc, minimálně 3 hodiny.

 Připravte si nudle dle návodu. Jarní cibulku nakrájejte, bílou část podélně, zelenou najemno. Cibuli nakrájejte na tenké plátky a dejte alespoň na 10 minut do ledové vody, abyste srazili ostrost a cibulka byla více křupavá.

Do misky dejte nudle, nakrájené maso, jarní cibulku i cibuli a zalijte horkým vývarem. Ozdobte bylinkami, pokud chcete i spařenými sójovými nebo fazolovými výhonky, limetou, omáčkou hoisin a spiracha nebo chilli a česnekem.

  

Dobrou chuť!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s