Candát • Šťouchané brambory s hráškem a parmazánem • Bílý chřest s mátovým máslem

 

 

Poslední dobou vařím pro tři, máme návštěvu. Dorazil na dva měsíce švagr žijící v Brazílii. Nebyl v ČR 3 roky, tak po dlouhých 14 dnech plných typických českých jídlech, které jsem ani nechtěla dávat na blog, nebo jsem je nestíhala ani fotit, abych se stihla vůbec najíst Jjsem řekla už dost a začala jsem opět experimentovat. Recepty teď tedy budou pro 2 – 3 osoby.


Už dlouho jsem neměla rybu a co je lepšího než candát? Můžete koupit filety čerstvé nebo hluboce zamražené, příprava je snadná, rychlá a vždy skvělá. K rybě se skvěle hodí bílý chřest spolu s mátově-citrónovým máslem a k chřestu se zase hodí hrášek. K hrášku se hodí máta. K rybě fenykl, k fenyklu citrón…Vypadá to na skvělou kombinaci.



400 g filetů candáta

1 lžičku fenyklových semínek

1 snítku čerstvého tymiánu

1 balení mražené hrášku (nebo 400 g čerstvého a vyloupaného)

0,5 kg brambor

hrst strouhaného parmazánu

0,5 kg bílého chřestu

hrst čerstvé máty

šťáva z jednoho citrónu

1 citrón

100 g másla

sůl a čerstvě mletý pepř

olivový olej



Brambory oloupejte, nakrájejte a dejte vařit v osolené vodě. Dejte si vařit vodu na chřest.


Candáta osušte, kůži jemně nařežte, osolte a opepřete z obou stran, zakápněte olivovým olejem, posypte lístky tymiánu, semínky fenyklu a vetřete do kůže i masa. Nechte odpočinout.


Chřest oloupejte od hlavičky dolů, seřízněte 2-3 cm zdřevnatělých konců (ty vyhoďte), svažte provázkem nebo gumičkou a dejte vařit do osolené vody s trochou cukru a citrónem, hlavičky chřestu nechte nad vodou. Vařte 4 minuty. Pokud vám voda ještě nevaří, dejte oloupaný chřest do vody s citrónem.

 

Do brambor přidejte mražený hrášek a vařte další 2 minuty. Sceďte, brambory s hráškem rozšťouchejte, přidejte máslo a parmazán. Pokud nechcete kousky hrášku, ale hladké pyré, přidejte trochu smetany nebo mléka a rozmixujte.


Rozpalte si pánev, zakápněte olivovým olejem a dejte osmažit candáta kůží dolů do zlatova, poté otočte a smažte ještě minutu.


Mezitím si rozpusťte 50 g másla, přidejte nasekané lístky máty a zakápněte šťávou z jednoho citrónu a ochuťte solí a pepřem. Tímto máslem zalijte chřest, které se bude i skvěle hodit k rybě.


Přeji vám dobrou chuť!


Advertisements

2 thoughts on “Candát • Šťouchané brambory s hráškem a parmazánem • Bílý chřest s mátovým máslem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s