Bílý chřest se slaninou a ztraceným vejcem

  

   

Sezóna chřestu v česku již začala. Jsem ráda, že jsem skoro u zdroje, jelikož ten jediný a nejlepší chřest chválený široko daleko v Evropě pochází z Hostína u Vojkovic, malé vesničky blízko Mělníka, kde žiji. 

Také ho prodávám na farmářských trzích na Mělníku (prosím říkejte na, protože Mělník je na, na kopci 😀), které se konají každé sobotní dopoledne a spousta lidí se mě ptá na různé recepty.

Tady je jeden z nejzákladnějších, které si můžete dát i třeba s vařeným bramborem.

Množství chřestu vystačí pro 2-3 osoby, další množství surovin neudávám, jelikož je to individuální pro každého.



0,5 kg bílého chřestu

slanina

vejce

máslo

strouhanka

sůl a čerstvě mletý pepř

(citrón, trocha cukru, provázek)



Vše je velmi rychlé a jednoduché. Dejte si ve dvou hrncích vařit vodu, jeden větší na chřest, menší na ztracená vejce.

Mezitím si oloupejte celý chřest od hlavičky (tu neloupeme, je nejchutnější). Další podstatnou věcí, kromě loupání, je odříznutá zdřevnatělých konců. Nejlépe to poznáte zlomením pazochu nebo odřízněte 2-3 cm a zkuste nehtem. Poté vložíme do studené vody s citrónem (pokud už vám voda vaří, tento krok vynechejte; zabrání změně barvy či povadnutí).

Na pánvi si rozpustíme máslo na mírném ohni a přelijeme do misky. Na stejné pánvi opražíme strouhanku do růžova. Dále si opražíme slaninu.

Dáme vařit chřest do osolené vody s citrónem a trochou cukru (nemusí být, ale zabraňuje případné hořkosti), nejlépe svázaný a na stojato (hlavičky chřestu by neměli být ponořeny ve vodě, aby se nerozvařily) na asi pět minut (záleží na tloušťce pazochů, já používám nejvyšší kvality a ty jsou nejtlustší). Chřest by měl být uvařen na zkus.

V menším hrnci ztlumte plamen, aby voda nevařila, jen probublávala, osolte. Do misky (hrníčku, naběračky, …) nalijte trochu octa a vyklepněte vejce (ocet pomůže udržet bílek u žloutku, tzv. ho zakonzervuje). V hrnci lžíci vytvořte vír a vejce do něj vlijte, vír udržujte a vařte asi 3-4 minuty. Bílek bude uvařen a žloutek zůstane tekutý.


Chřest servírujte zasypán strouhankou, slaninou a zalitý máslem a přidejte ztracené vejce ochucené solí a pepřem.

Pokud máte, použijte mikro bylinky nebo i medvědí česnek.


Dobrou chuť!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s