Kroupoto s medvědím česnekem a uzeným vepřovým jazykem

  

 

Co takhle si uvařit ječné kroupy trochu jinak a proč? Ječmen je nutričně vyvážená potravina s vysokým obsahem bílkovin, sacharidů a minerálů (vápník, hořčík, fosfor a železo). Objem krup se při vaření zdvojnásobí, je to levné a moc dobré. Pozor ale pro celiaky, ječné kroupy obsahují lepek. A jelikož při vaření vzniká tzv. šlem, proč z něj neuvařit něco jako „groatitto“? 😀

 


1 hrnek ječných krup

2 dcl bílého vína

1 l zeleninového vývaru

1 cibule

olivový olej a máslo

sůl a čerstvě mletý pepř

medvědí česnek (nebo základní pesto)

parmazán

vepřový jazyk uzený

(cibule, 2 stroužky česneku, bobkový list, nové koření)

 


Dejte vařit uzený jazyk, pokud možno s cibulí, česnekem, bobkovým listem, novým kořením a solí alespoň jednu hodinu na mírném ohni.

Poté jazyk zchlaďte v míse s ledem a studenou vodou a oloupejte. Vraťte prohřát do hrnce. Vývar poté můžete použít jako základ pro polévku (uzená s kroupy, zelňačka apod.).

 

V menším hrnci osmahněte na olivovém oleji a troše másla cibuli najemno, přidejte kroupy a chvíli restujte. Zalijte bílým vínem, nechte odpařit alkohol a přilévejte horký vývar sběračkou (postupujte jako u rissotta, tedy přilévejte sběračku po sběračce vždy, jakmile kroupy většinu vývaru vstřebají). Pokračujte dokud nebudou kroupy měkké (ale ne rozvařené). Poté odstavte z ohně, vmíchejte lžíci studeného másla, hrst strouhané parmazánu, ochuťte solí a pepřem a vmíchejte najemno posekaný medvědí česnek nebo pesto. Jazyk nakrájejte na plátky.

 

Podávejte třeba s mikro bylinkami.

 

Dobrou chuť!

IMG_2275

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s