Hrášková polévka/Hráškový krém

  

 Je jaro a měli jsme Velikonoce, můj nejoblíbenější svátek ze všech. Měli bychom vždy jíst sezónní potraviny rostoucí v našem regionu, ať už z důvodu ekologie, ale hlavně proto, že je to pro nás přirozené.

Preferuji čerstvé potraviny, ale není vůbec špatné občas si vypomoct mraženými či konzervovanými jídly, ale vždy klaďte důraz na kvalitu.

Miluji hráškový krém a i když ještě neroste, nemohla jsem si ho odpustit k velikonočnímu menu. Možná právě proto, že se tak skvěle hodí k mé nejoblíbenější slanině.

Představím vám dva typy polévky, které můžete připravit. Pojďme na to.

  

 

1 balení mraženého hrášku (nebo 500 g čerstvého)

1 cibule

1 l zeleninového vývaru (nebo drůbežího)

muškátový oříšek

sůl a čerstvě mletý pepř

olivový olej a máslo

plnotučné mléko nebo smetana

slanina

houska

mikro hrášek

 

Postup je velice jednoduchý. Osmahněte cibulku, vhoďte hrášek, chvíli restujte, zalijte vývarem, ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem a nechte vařit do změknutí (asi 20 minut). Poté rozmixujte.

V tuto chvíli máte již polévku hotovou, popřípadě ji můžete zjemnit máslem, mlékem nebo smetanou. Ale pokud budete chtít trochu slavnostnější typ, polévku přeceďte a hrášek s cibulí propasírujte. Poté do ni zašlehejte studené mléko nebo smetanu i máslo. Takto již polévku nazýváme krém a zašleháním smetany či mléka ještě podpoříme její krémovitost a hustotu.

 

Ozdobte do křupava osmaženou slaninou a mikro hráškem, popřípadě přidejte i krutóny z housky.

 

Přeji dobrou chuť.

IMG_2378-0

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s