Vepřová kýta • Hlíva ústřičná • Grilovaná polenta • Pesto z medvědího česneku

image

Pořád myslím na polentu. Je to kukuřičná kaše rozšířená především v severní Itálii a také v Chorvatsku, Rumunsku, Moldavsku a Černé hoře. Polenta je zdravý pokrm bohatý na bílkovinu a vlákninu, také na vitamíny a minerály. A jak je něco zdravého, chci to mít, jíst a umět vařit. Jenže, můj pokus o kukuřičnou kaši mi nevyšel a chuť mě zklamala. Zkusila jsem tentokrát kaši hustší, dát vychladit a ugrilovat polentu. A docela to šlo.



2 steaky z vepřové kýty

200 g hlívy ústřičné

1 cibule

150 g kukuřičné krupice

česnek

olivový olej a máslo

sůl a čerstvě mletý pepř

tymián

drcený kmín

pesto z medvědího česneku



Připravte si polentu (já jí vařila den předem) dle návodu. Nemám instantní, takže na sucho opražit, až začne vonět, zalít vodou (asi ¾ litru), pořádně promíchat, ztlumit oheň, zakrýt pokličkou a vařit asi 40 minut při občasném míchání. Plech vyložit pečícím papírem, rozprostřít polentu a dát vychladit.

Kýtu nařežte po krajích, jemně naklepejte klouby ruky, osolte a opepřete a vmasírujte olivový olej.


Cibuli a hlívu nakrájejte na proužky. Na olivovém oleji a másle orestujte cibuli, přidejte drcený kmín, tymián a hlívu, ochuťte solí a pepřem a restujte do zlatavé barvy.


Polentu nařežte na kostky nebo vykrojte kolečko sklenicí, osmahněte na kapce olivového oleje, potřete česnekem a ještě chvíli restujte.


Rozpalte grilovací pánev a orestujte maso z obou stran.


Podávejte s petrželkou nebo mikro bylinkami a zakápněte pestem z medvědího česneku (listy, sůl a olivový olej).


Přeji dobrou chuť!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s