Fíkový koláč

 

Tento recept je pro mě a mé vaření typický. Koupím si fíky, nevím co s nimi, receptů moc není, tak si „vymyslím“ vlastní. Je to kombinace asi 3 různých receptů, už ani nevím kterých, ale chutná to skvěle.

 


Na těsto

250 g hladké mouky

50 g mandlí rozemletých

3 žloutky

150 g másla

120 g cukru

špetka soli

 

Na náplň

150 ml mléka

100 g cukru

50 g hladké mouky

2 žloutky

vanilkový lusk (esence nebo jen vanilkový cukr)

citrónová kůra

 

zralé  fíky (já měla asi 7)

 


Troubu rozehřejte na 180 ºC.

Ze všech ingrediencí smíchejte těsto, vyložte jím formu a dejte odpočinout do lednice.

Do hrnce dejte mléko a zrníčka vanilky, pokud máte, cukr a míchejte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Poté zašlehejte žloutky, citrónovou kůru a mouku a míchejte dokud vám směs nezhoustne. Nechte zchladnout.

 

Vyndejte z lednice formu s těstem, směs do ní nalijte a poklaďte kousky fíků. Pokud máte, posypte ještě fíky moučkovým cukrem a špetkou skořice (není nutné).

Dejte péct asi na 30 minut.

 

Podávejte teplé s domácí skořicovou zmrzlinou a nebo jen tak.

 

Dobrou chuť!

IMG_1942

Advertisements

5 thoughts on “Fíkový koláč

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s