Brynzové halušky


 

Halušky jsou noky z bramborového těsta. Jsou jedním z nejznámějších pokrmů Slovenska. Tvoří součást slovenské, specificky liptovské, oravské a okolní kultury. Jde o slovenské národní jídlo, které je velmi jednoduché na suroviny i čas. Brynza je měkký, míšený a solený sýr vyráběný z hrudkového ovčího sýra. Vyrábí se v karpatských zemích na Slovensku, v Polsku, Rumunsku a na Ukrajině.

 

Jelikož pocházím ze Slezska, děda byl Slovák a pročetla jsem spoustu různých receptů, rad a doporučení, troufám si říct, a doufám, že oprávněně, že vám mohu předložit recept na pravé slovenské brynzové halušky.

Jsou velmi snadné a opravdu skvělé. Manžel je miluje ještě s kysaným zelím, pěkně vše dohromady, takže kdo chce…

 

Důležité je mít kvalitní ingredience, jako ve všem. Není nad domácí vyuzenou slaninu (s nízkým obsahem soli) a čerstvou májovou (květnovou) brynzu přímo ze salaše. Ale ještě není sezóna, chutě jsou chutě, tak co s tím? Já si zamilovala brynzu z Agrofarmy Červený Kameň v Bílých Karpatech.

 

http://www.agrofarma.sk/

 


Do pravých halušek se nepřidává vejce, protože ta jste v salaši mnohdy nesehnali, bohatě vám poslouží škrob z brambor. Poměr brambor a mouky by měl být 3:2 (mě to vyšlo na 400 g) a je lepší namíchat hrubou mouku s hladkou. Halušky nesolte, pouze trochu vodu, ve které je bude vařit, protože brynza i slanina jsou už slané dost. A také nezapomeňte, že halušky by měly být třemi mastmi mazané, prvně máslem hned po uvaření, poté tučnou brynzou a naposledy opečenou slaninou. Brynzu nařeďte libovolnou smetanou (ke šlehání, zakysanou, na vaření) a trochou haluškovice, neboli vody, ve které se halušky vařily.

 


1 kg pozdních brambor, moučné, typ C

hrubá a hladká mouka 1:1 (asi 400 g)

(množství pro 4 osoby, ale my jsme dva a zbytek halušek použiji do dalšího receptu jako přílohu)

máslo

 

1 balení brynzy (150 – 200 g)

smetana ke šlehání (na zředění)

 

200 g slaniny

pažitka nebo petržel na ozdobu

čerstvě mletý pepř

 


Dejte si vařit vodu ve velkém hrnci.

Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přebytečnou vodu slijte do hrnku nebo misky, tu nechte chvíli odstát a přelijte opatrně do jiné nádoby. Na dně usazený škrob přidejte k bramborám včetně mouky a promíchejte. V případě potřeby přidejte vodu z brambor nebo mouku. Těsto by mělo mít konzistenci řídké bramborové kaše, ale ne moc.

 

Jakmile voda vře, osolte ji a přes haluškovač (speciální cedník s většími otvory) protlačujte těsto. Jakmile halušky vyplavou na hladinu, již jsou uvařené, vyberte je cedníkem do mísy a poklaďte plátky másla, aby se nelepily. Nikdy halušky neoplachujte pod vodou. Takto opakujte, uvařené halušky promíchávejte s máslem.

 

Slaninu si nakrájejte na menší kousky a opečte na pánvi.

 

Brynzu dejte do misky a nařeďte trochou smetany a trochou vody z halušek do požadované konzistence. Já mám radši řidší, aby se krásně obalily všechny halušky.

 

Podávejte buď již promíchané s brynzou a slaninou nebo ať si každý nandá dle libosti a chuti. nezapomeňte ochutit pepřem a trochou pažitky či petrželky.

 

Dobrou chuť!

IMG_1857

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s