Uzená žebra • Česneková bramborová kaše • Zelný salátek

IMG_1746 

 Jste líní a nechce se vám vařit, ale přesto musíte? Co takhle udělat si uzená žebra? Je to skoro bez práce, zasytí a i když nedoporučuju častou konzumaci kvůli vysokému obsahu soli, dochucovadel a možných karcinogenních látek z uzení kouřem, jednou za čas to nikomu nemůže ublížit. A jako bonus si můžete udělat i polévku.

 

1 kg uzených žeber

1 cibule

divoké koření (bobkový list, nové koření, kuličkový pepř)

3 stroužky česneku

 

500 kg brambor

máslo a trochu mléka

2 stroužky česneku

sůl

1/2 cibule

hladká mouka

olej

 

200 g kysaného bílého zelí

1 jablko

1 lžička křenu

½ cibule

1 lžíce medu

šťáva z půlky citrónu

čerstvě mletý pepř

 


Uzená žebra omyjte a dejte vařit na mírném plamenu spolu s divokým kořením, cibulí a česnekem alespoň hodinu nebo než jde maso odtrhnout od kosti. Vzniklý vývar můžete použít na polévku. My ji děláme s ječnými kroupy, houbami, zelím, klobáskou, brambory, troškou sladké papriky a zjemněné smetanou. Volba je na vás.

 

Kysané zelí překrájejte, dejte do mísy a k němu strouhané jablko a křen, najemno nasekanou cibulku, lžíci medu a šťávu z citrónu. Opepřete a promíchejte.

 

Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky, dejte vařit v osolené vodě. Sceďte a rozmačkejte s máslem a trochou teplého mléka. Přisolte a nastrouhejte česnek. Pokud je potřeba, rozmixujte.

Jestli máte rádi, můžete přidat i sušenou majoránku.

Cibuli nakrájejte nadlouho, obalte v mouce a osmažte v oleji do zlatova. Nechte okapat na papírové utěrce.

 

Jednoduché, že?

Dobrou chuť!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s