Hovězí na víně s dýňovým pyré

IMG_1725

Měla jsem chuť na rozpadající se kousky hovězího s rajčaty a nějakou omáčkou. Kdo má ale v týdnu čas vyvařovat? S tlakovým hrncem to jde rychle a stačí jen minimum námahy a ingrediencí.

 

500 g hovězí kližky

1 velká cibule

kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer nebo řapíkatý celer)

2 stroužky česneku

1 plechovka loupaných rajčat

2 bobkové listy

1 snítka tymiánu

rajčatový protlak

200 ml červeného vína

½ máslové dýně

4 brambory

olivový olej a máslo

mléko

sůl a čerstvě mletý pepř

 

Kližku nakrájejte na větší kusy. Cibuli a kořeněnou zeleninu pokrájejte na kousky, česnek najemno.

V tlakovém hrnci rozehřejte olej a zprudka na něm orestujte maso, ochuťte solí a pepřem, vyjměte do mísy a uchovejte teplé. Znovu rozehřejte olivový olej s máslem, orestujte cibuli, přidejte bobkové listy, lístky tymiánu, kořeněnou zeleninu a restujte alespoň 2 minuty. Přidejte česnek, rajčatový protlak a restujte do hněda (protlak nehořkne). Vraťte maso, promíchejte a zalijte vínem. Nechte odpařit alkohol a přidejte rajčata a tolik vody (nebo vývaru), aby bylo maso ponořeno. Tlakový hrnec uzavřete a duste hodinu až hodinu a půl než změkne maso. Pokud nemáte tlakový hrnec, vařte do změknutí masa (počítejte s dvojnásobnou dobou).

 

Mezitím si oloupejte půlku máslové dýně a brambory, nakrájejte na kousky a dejte vařit v osolené vodě do změknutí. Poté sceďte, rozmačkejte s máslem a přidejte trochu teplého mléka a špetku soli. Pokud chcete pyré rozmixujte.

 

Omáčku ochutnejte a popřípadě dochuťte solí a pepřem. Pokud je potřeba, omáčku zredukujte. Podávejte s mikro bylinkami nebo alespoň s petrželkou a samozřejmě se skleničkou vína.

 

Přeji vám dobrou chuť!

 


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s