Vepřové na houbách

image

Máme tady jednoduchou českou klasiku. Pokud nemáte čerstvé, sušené či mražené lesní houby, nezoufejte. Použila jsem žampiony a hlívu ústřičnou a silná chuť hub byla na světě taktéž.

4 vepřové kotlety
200 g žampionů
100 g hlívy ústřičné
2 snítky tymiánu
1 lžička drceného kmínu
bobkový list
1 cibule
1 stroužek česneku
100 ml smetany ke šlehání
máslo a olivový olej
sůl a čerstvě mletý pepř

Kotlety po stranách nařízněte, jemně naklepejte. Žampiony a hlívu nakrájejte na plátky.
Ve větším hrnci osmahněte na oleji a másle jemně nakrájenou cibuli, přidejte lístky tymiánu, bobkový list a drcený kmín. Přidejte plátky žampiónů a osmahněte do zlatova.
Na grilovací pánvi zprudka osmahněte osolené a opepřené kotlety z obou stran. Poté přidejte hlívu a jemně nakrájený česnek, ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem, restujte asi 2 minuty a přidejte kotlety. Zalijte vodou nebo vývarem, tak aby kotlety byly ponořeny.
Kotlety samozřejmě můžete opéct ve stejném hrnci, doporučuji ještě před smažením cibule, vyndat a uchovat v teple, než je opět vrátíte k houbám.
Vařte do změknutí, omáčka se zredukuje. Pokud chcete můžete přidat moučné máslo (máslo obalené v mouce) pro zahuštění.
Jestli nechcete zahušťovat moukou a chcete omáčku zjemnit, odstavte ji z ohně a zamíchejte šlehačku a dejte znovu provařit.

Podávejte se šťouchanými bramborami nebo dušenou rýží ozdobené petrželkou.

Přeji vám dobrou chuť.

image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s