Čerstvé jarní (letní) a smažené jarní vietnamské závitky

image

 V prvé řadě bych vám chtěla říct, vyzkoušejte to! Není to těžké, není to drahé, je to velmi variabilní a hlavně skvělé! Co jsem měla za problém? Nesehnala jsem rybí omáčku (ani hoisin), která je ve vietnamské kuchyni hodně důležitá, ale svět tím nekončí. Prostě si poraďte jinak, nikdo neříká, že musíte vařit striktně podle receptu, bavte se, hrajte si, používejte hlavu! Je pravda, že jsem byla zklamaná, protože jsem měla v plánu si dát závitky s nudlemi a omáčkou (dipping sauce) a k letním závitkům, neboli gumákům vylepšenou hoisin omáčku s pistáciemi, ale aspoň se budu víc těšit na příště a vyzkouším zase jinou variantu.

Omluvte prosím vzhled závitků i omezený výběr ingrediencí, ale byla to má první zkušenost, byla jsem nervózní a přitom natěšená, a taky zbrklá. Z euforie, že jsem po dvou dnech hledání sehnala všechny bylinky jsem zapomněla koupit do závitků salátovou okurku, ale nevadí, poslední mrkev v lednici nakrájená najemno taky posloužila.
Z jednoho balení rýžového papíru uděláte 24 závitků, tak si je rozdělíme na čerstvé jarní (letní, gumáky) a smažené jarní závitky.
Tak pojďme na to.

Celkově budeme potřebovat:


600 g vepřového bůčku
24 ks tygřích krevet (neloupané oloupejte a zbavte střívka)
100 g rýžových nudlí
balení rýžového papíru (24 kusů)
jarní cibulku
salátovou okurku (mrkev, bílou ředkev, jidášovo ucho, vše najemno)
hlávkový salát
bylinky (koriandr, mátu, bazalku, česnekovou pažitku)
sůl a čerstvě mletý pepř
olej na smažení
vaši oblíbenou omáčku na máčení


Příprava

Jednu půlku bůčku dejte vařit do osolené vody na 35 minut, poté zchlaďte a nakrájejte na plátky. Druhou půlku bůčku nakrájejte na velmi jemné plátky, dejte do mísy, osolte, opepřete a přidejte najemno nasekanou jarní cibulku. Promíchejte.

Nudle uvařte dle návodu, sceďte a propláchněte studenou vodou.

Nachystejte si lístky bylinek a omyté listy hlávkového salátu. Jarní cibulku rozpulte na bílou a zelenou část, podélně nakrájejte na proužky. Okurku nakrájejte na tenké asi 7 cm dlouhé plátky. Pokud použijete mrkev a bílou ředkev, nakrájejte je na velmi jemné proužky. Jidášovo ucho předem namočte ve vodě a poté nakrájejte najemno (dejte ale pouze do smažených závitků).

Jednu část krevet rychle uvařte nebo osmažte na pánvi, druhou podélně rozkrojte.

Já přidala i vaječnou omeletu (místo soli můžete použít rybí nebo ústřicovou omáčku).

Balení

image image image

Začala jsem se smaženými rolkami, tedy syrovými surovinami, protože pokud je budete smažit na pánvi, budou stejně nevzhledné (oproti smažení ve friťáku), tak jsem se to na nich alespoň naučila. Což můžete vidět i na fotkách.

Papír namočte ve vlažné vodě, nechte okapat přebytečnou vodu, položte na podložku (já použila prkénko i velký talíř a namáčela dvě za sebou) a nechte 20 sekund odpočívat. Na kraj dejte krevetu, těsně vedle ní obě části jarní cibulky (taky mrkev, bílou ředkev, houby, můžete přidat i nudle) a poté dva plátky bůčku. Rolujte do poloviny a boční strany složte dovnitř. Rolujte pevně až do konce. Pokud chcete, jako lepidlo můžete použít bílek, ale většinou není třeba.

image image image

Na čerstvé závitky opět namočte papír. Na kraj dejte list salátu, bylinky, jarní cibulku, mrkev, nudle, dva plátky bůčku a rozpůlené krevety až nakonec (položte je osmaženou stranou dolů). Začněte rolovat od zeleniny opět do poloviny, strany složte dovnitř a pro efekt jako ve Vietnamu můžete teď přidat česnekovou pažitku a srolujte do konce. Měla by být viděna kreveta na jedné straně a bůček na druhé.

Letní závitky video

image image

Smažení

image

V pánvi si rozpalte olej. Mělo by ho být dost, aby rolky plavaly (alespoň 3 cm) a osmažte rolky ze všech stran. Smažte je nejlépe po pár kusech, aby se vám nepřilepily k sobě. Osušte papírovou utěrkou.

Podávání

Letní závitky podávejte čerstvé s vaší oblíbené omáčkou, pro uchování je zabalte jednotlivě do fresh folie nebo alobalu.
Smažené jarní závitky podávejte zabalené s bylinkami do listu salátu a namáčejte v omáčce.

Přeji vám dobrou chuť a šťastný nový lunární rok!

Advertisements

4 thoughts on “Čerstvé jarní (letní) a smažené jarní vietnamské závitky

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s