Kachní prsa s dýňovým pyré a glazovanými šalotkami

imageNikdy není od věci si připravit menší slavnostní večeři a zalichotit tak svým chuťovým pohárkům. Bude pro vás milým překvapením, že to nebude stát ani tolik peněz. Zvlášť, když jste si schovali jedno kachní prso z předešlého receptu a taktéž vám zbyla půlka máslové dýně. Stačí dokoupit pár ingrediencí, zakouzlit podle návodu, který vám dám a máte hotovo. Pojďme na to.

Recept pro 2 osoby:

1 kachní prso (kolem 280 g)
½ máslové dýně
2 brambory
2 snítky tymiánu
mléko
4 šalotky
1 dcl červeného vína
1 lžíce balzamikového octa
2 lžíce medu
1 bobkový list
sůl a čerstvě mletý pepř
máslo a olivový olej
mikro bylinky

Předehřejte si troubu na 200 0C. Dýni oloupejte, vyčistěte od semínek a nakrájejte na kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Dejte společně vařit do osolené vody i se snítkou tymiánu.

Očištěné kachní prso (z předešlého receptu) osušte papírovým ubrouskem a kůži nařežte do mřížky. Osolte a opepřete.
Pánev rozpalte a dejte prso kůži dolů zprudka zapéct asi 4 minuty. Poté obraťte a smažte další 2 minuty. Přendejte do pekáčku kůži dolů a dejte do trouby na 10 minut.

V rendlíku si rozpalte olivový olej a kousek másla, osmahněte oloupané a přepůlené šalotky s bobkovým listem a tymiánem. Přidejte med a nechte chvíli zkaramelizovat. Poté přilijte balzamikový ocet a víno, ochuťte solí a pepřem a nechte zredukovat. Po celou dobu cibulky polévejte (glazujte) a promíchávejte aby se vám nepřipálily.

Pokud už jsou dýně i brambory měkké, slijte je, rozšťouchejte s máslem a trochou horkého mléka a rozmixujte do hladka. Jestli je potřeba dosolte.

Prso vyndejte z trouby a zkuste prstem, zda už je udělané medium (nemělo by být moc měkké ani tvrdé). Nechte chvíli odpočinout a rozkrojte (pokud bude ještě příliš syrové, dejte ještě zapéct do trouby). Pokud je udělané, tak jak chcete, nakrájejte ho na šikmé tenké plátky a servírujte s mikro bylinkami. Na talíři ještě opepřete.

Přeji dobrou chuť!

image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s