Rýžové nudle s kachnou a mangem

image

Má se za to, že mango pochází z jižní a jihovýchodní Asie. Tudíž tyto nudle můžeme nazývat indické, barmské, srí lanské, pákistánské či bangladéšské, ale berte to prosím s rezervou. Je to můj holý výmysl dle chutí a co jsem zrovna našla v obchodě a doma. Samozřejmě jsem zapomněla na koriandr, tak ho klidně přidejte.

Pokud se chcete inspirovat, použila jsem tyto suroviny pro 2 osoby:


1 kachní prso
200g rýžových nudlí (zbyde jich dost i na svačinu do práce nebo pro mlsného muže)
200 g čerstvého špenátu
brokolice
mango
sezamová semínka (nebo kešu oříšky)
jarní cibulka
česnek
sójová omáčka
ústřicová omáčka
sezamový olej (pokud nemáte nevadí)
limeta
chilli
sůl a čerstvě mletý pepř
olej nebo kachní sádlo
koření 5 vůní (badyán, fenykl, skořice, bílý pepř, hřebíček)

Postupovala jsem následovně. Jelikož jsem si koupila kachní prsa i s kostí, vykostila jsem je, očistila od přebytečného tuku a prsa zespodu seřízla, aby měli stejnou výšku po celé délce. Toto maso použijte, třeba nakrájené na kostky se zbylými nudlemi ke svačině. Jedno prso vážilo kolem 290 g, tak opravdu stačí jedno pro dva. Druhé si necháme na další recept.
Kůži jemně nařežte. Ochuťte solí a posypte kořením pěti vůni, včetně ořezů. Vmasírujte do zářezů. Nechte odpočinout.

Připravte si ostatní ingredience. Rozpalte troubu na 200 0C. Růžičky brokolice přepulte, špenát opláchněte, mango seřízněte kolem pecky a jednotlivé půlky nakrájejte do mřížky, nasekejte jarní cibulku (bílou a zelenou část zvlášť), jeden stroužek česneku nakrájejte na plátky, 2 stroužky česneku nakrájejte najemno, opražte si sezamová semínka. Dejte vařit vodu do hrnce (pomozte si rychlovarnou konvicí).

Rozpalte si wok pánev (nebo větší) a dejte zprudka zapéct kachní prso kůží dolů. Nepoužívejte žádný tuk. Po dvou minutách otočte, opékejte 1 minutu a dejte na pekáč kůží dolů do trouby na max. 10 minut. Do woku přidejte zbytky ořezů pokrájené na kostky či nudličky a osmahněte, dejte bokem.
Do woku přidejte olej nebo kachní sádlo a osmažte si bílou část jarní cibulky do zlatova (musí být potopena). Těsně před koncem smažení přidejte i plátky česneku. Poté dejte na papírovou utěrku.

Mezitím si ve vařící osolené vodě spařte brokolici, nechte jí vařit 4 minuty, poté přendejte do studené vody sceďte, blanšírujte špenát a poté ho opět dejte do studené vody, sceďte a vymačkejte z něj všechnu vodu.
Dejte vařit rýžové nudle dle návodu, u mě to bylo na 2 minuty, sceďte a opláchněte pod studenou vodou, aby se nelepili.

Z woku slijte přebytečný tuk, dejte osmažit česnek, přidejte chilli, sójovou a ústřicovou omáčku a vhoďte nudle. několikrát prohoďte, aby se nudle prohřáli, ochutili a osmahli. Dejte stranou, přidejte tuk a osmažte brokolici, prohřejte špenát, ochuťte omáčkami a trochou soli a pepře a poté přidejte k nudlím. Promíchejte.

Servírujte na talíř nebo do misky nudle se zeleninou, kousky manga, plátky z kachních prsou, zasypte zlelnou částí jarní cibulky, osmaženou cibulkou s česnekem, sezamovými semínky a chilli. Podávejte s limetou.

Věřím, že vám to bude chutnat. Pokud zkusíte jinou obměnu smažených nudlí nebo máte svůj zaručený recept, dejte mi vědět.

Dobrou chuť!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s