Pečená krůta na kořenové zelenině • Dušená rýže s hlívou ústřičnou

image

Vím, pro někoho to může být naprosto obyčejné jídlo, pro jiného velká neznámá. Ovšem to, že vám to bude chutnat je zaručeno. Skvělé, vydatné a dietní jídlo pro celou rodinu.

Krůtí stehna, křídla, krky
2 mrkve
1 petržel
2 cibule
česnek
200 g hlívy ústřičné
1 hrnek rýže
kurkuma
červená paprika
drcený kmín
sůl a čerstvě mletý pepř
tymián
bobkový list
máslo a olivový olej
petrželka na ozdobu

Rozehřejte troubu na 180 °C. Do pekáče vložte nasekanou cibuli, 3 stroužky česneku a na kostky pokrájenou kořenovou zeleninu. Přidejte bobkový list.
Krůtí maso (stehna a křídla) omyjte a vložte do pekáče na zeleninu. Ochuťte solí a pepřem, posypte kurkumou, červenou paprikou a tymiánem, rozetřete. Zakápněte olivovým olejem a dejte péct. Nepodlévejte, zelenina tak dostane barvu a lepší chuť.
Po 30 – 40 minutách maso otočte a podlijte horkou vodu. Přidejte krůtí krky. Pečte celkem 1,5 – 2 hodiny (stehna musí být upečená a maso jít od kosti) a pravidelné polévejte vypečenou šťávou. Pokud je potřeba vodu dolijte.

Mezitím, co se krůta peče si připravte rýži. V rychlovarné konvici si dejte vařit vodu. Rozpalte hrnec s olivovým olejem a trochou másla a přisypte hrnek rýže. Restujte dokud tzv. nezprůhlední a přidejte 2 hrnky horké vody. Osolte a dejte vařit pod pokličkou na mírném ohni do měkka (asi 10 minut). Poté nechte odpařit.

Na pánvi rozehřejte olivový olej a kousek másla. Přisypte na jemno nakrájenou cibulku a nechte zesklovatět. Poté přisypte na kousky nakrájenou hlívu, ochuťte solí, pepřem a kmínem. Restujte chvíli dozlatova a přimíchejte k rýži.

Servírujte na talíř kousek od každého druhu masa nebo dejte pekáč doprostřed stolu, ať si každý strávník vybere sám.
Přeji dobrou chuť.

image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s