Bún chà

image

Bún chà je vietnamské jídlo grilovaného vepřového masa s nudlemi, pocházející z Hanoje. Bún chà se podává s grilovaným tučným vepřovým masem (chà) s bílými rýžovými nudlemi (bún) a bylinkami na talíři a namáčecí omáčkou.

Bún chà je oblíbené v severní oblasti Vietnamu. Na jihu je podobné jídlo nazýváno bún thįt nu’ó’ng.

500g vepřového boku
šalotka (cibule nebo jarní cibulka)
česnek
chilli
rýžové nudle
listovou salát (ledový, dubáček, apod.)
čerstvé bylinky (koriandr, máta, bazalka)
sójové výhonky (pokud seženete)
mrkev
kedluben
rýžový ocet nebo limeta
ústřicová omáčka
rybí omáčka
cukr
pepř
sůl na zeleninu
voda

imagePrvně si připravíme vepřový bok, odřízneme tuhou kůži a nakrájíme na jemné plátky.

Na marinování si připravíme karamelovou omáčkou, která nám při grilování zabarví maso pěkně do hněda. Rozpusťte 2 lžíce cukru v menším hrnci na mírném ohni a jakmile začne karamel hnědnout, odstavte z ohně a přilijte 1 sběračku horké vody. Bude to stříkat, buďte opatrní.
Plátky bůčku dejte do mísy, přidejte lžíci nasekaného česneku, 2 lžíce nasekané šalotky, lžíci ústřicové omáčky, lžíci cukru, 2 lžíce rybí omáčky, 2 lžíce karamelové omáčky, půl lžičky pepře, promíchejte a dejte marinovat na alespoň 3 hodiny do lednice (já si vše připravila večer předem).

Nakládaná zelenina
Zeleninu očistěte, kedlubnu nakrájejte na tenké plátky. Jestli chcete z mrkve vykrojit květiny, po očištění jí přepulte na půl a vyřežte šikmé zářezy nožem podél mrkve. Dejte do misky a zasypte 2 – 3 lžícemi soli. Nechte odpočívat 15 – 20 minut.
Zelenina pustí vodu a bude tak více křupavá. Poté vodu vylijte a zeleninu opláchněte pod tekoucí vodou. Vraťte do misky a zasypte lžící cukru a 2 lžícemi rýžového octa nebo limetkové šťávy. Promíchejte a nechte marinovat hodinu.

Připravte si na talíř bylinky a listovou zeleninu, pokud máte i sójové výhonky nebo jarní cibulku. Nasekejte česnek a chilli a připravte na talířek nebo do misky.
Rýžové nudle připravte dle návodu a dejte na talíř k bylinkám.

imagePřipravte si omáčku na namáčení. Dejte do hrnce 6 dílů vody, 1 díl cukru a 1 díl rybí omáčky a vařte na mírném ohni dokud se cukr nerozpustí.

Bůček grilujte nejlépe na grilu, pokud nemůžete, vystačíte si i s grilovací pánví. Jednotlivé plátky masa grilujte po obou stranách do zlatova. Dejte na servírovací talíř.

image

Do misky nebo hlubokého talíře nalijte teplou namáčecí omáčku. Přidejte do ní česnek a chilli, pokud máte rádi pálivé, nakládanou zeleninu a kousky masa. Na salát si dejte bylinky, nudle, zeleninu a maso, namočte v omáčce a užívejte si tu báječnou chuť!

image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s