Morkové kosti jako předkrm • Hovězí vývar

IMG_0933

 

Miluji tuhle kombinaci. Mám na mysli, když něco vařím a vzniknou dvě různá jídla. Jako teď, polévka a neobvyklý, ale skvělý předkrm.

2 morkové kosti

500 g hovězí masa s kostí

kořenová zelenina (mrkve, petržel, celer, pórek)

cibule

3 stroužky česneku

bobkový list, nové koření, kuličková pepř

tymián

sůl

2 l vody

Na strouhání

1 vejce

100 g mouky (semolina, hrubá)

sůl

Rozpalte velký hrnec (nebo papiňák) s olejem, opečte morkové kosti ze všech stran, přidejte rozpůlenou cibuli, očištěnou kořenovou zeleninu a česnek a opékejte do zhnědnutí. Přilijte vodu a vložte hovězí maso s kostí. Přiveďte k varu a ztlumte oheň. Nechte probublávat a sbírejte pěnu. Poté přidejte celé koření, bobkový list a tymián a nechte táhnout 3 hodiny (nebo uzavřete papiňák a vařte 1,5 hodiny na stupni jedna).

V míse smíchejte vejce s moukou a solí a utvořte těsto. Nechte proschnout a poté nastrouhejte nahrubo. Uvařte v osolené vodě.

Přeceďte vývar, přidejte pokrájenou syrovou zeleninu, ochuťte solí a pepřem a vařte. Maso nakrájejte a vraťte do polévky.

Servírujte dohromady se strouháním a na jemno nakrájenou petrželkou.

IMG_0911Na předkrm

Vyndejte morek z kostí. Nakrájejte na kousky bagetku nebo rohlík a opečte na pánvi. Očesnekujte a dejte na talíř společně s česnekem, jemně nakrájenou červenou cibulkou a dijonskou hořčicí. Na stejné pánvi opečte morek ze všech stran, dejte na talíř a ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a podávejte.

Dobrou chuť!

IMG_0916

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s