Hovězí hrudí se silnou vinnou omáčkou • Dýňovo – bramborové pyré

IMG_0987

Manžel mi dal jeho starý tlakový hrnec (papiňák), který vyřadil z jeho kuchyně. Nikdy před tím jsem v něm nevařila, tak je to pro mě trochu výzva. Pokud jste na tom stejně jako já, pojďme na to!

2 morkové kosti

600 hovězí hrudí

kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)

cibule

3 stroužky česneku

bobkový list

tymián

1 lžíci protlaku

200 ml červeného vína

1/2 l hovězího vývaru

sůl a čerstvě mletý pepř

olivový olej


Na pyré

1 máslovou dýni

200 g brambor

máslo

tymián a rozmarýn

4 stroužky česneku

sůl, pepř a olivový olej

IMG_0800Rozpalte papiňák s olejem a prvně osmažte morkové kosti ze všech stran, přidejte rozpůlenou cibuli, očištěnou kořenovou zeleninu, česnek, protlak, bobkový list a tymián a jakmile bude vše zlatavě hnědé nalijte červené víno. Nechte odpařit alkohol a přilijte hovězí vývar. Zavřete papiňák a vařte 1 hodinu na stupni 1 (mám 2 stupňový tlakový hrnec).

Rozkrájejte hrudí na 4 kusy. Osolte a opepřete a pomažte olivovým olejem. Rozpalte větší pánev a zprudka opečte ze všech stran. Přidejte do papiňáku a vařte další 1 až 1,5 hodiny.

Rozpalte troubu na 200 ºC . Nakrájejte a oloupejte dýni, vydlabejte semínka (schovejte na později), vložte do pekáče, přidejte česnek a bylinky, osolte a opepřete a zastříkněte olivovým olejem. Pečte do změknutí.

Oloupejte brambory, nakrájejte na kousky a uvařte v osolené vodě.

Rozmačkejte dýni a brambory. přidejte máslo.

Papiňák odstavte z ohně, zchlaďte a otevřete. odstraňte hrudí a morkové kosti, přeceďte omáčku do menšího hrnce a zredukujte.

Z kosti vyjměte morek a servírujte společně s masem a pyré. Ozdobte opraženými dýňovými semínky, smaženou cibulkou (obalte v mouce a smažte v oleji) a micro bylinkami, pokud máte.

Dobrou chuť!

IMG_0991

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s