Quiche Lorraine • Salát s mangem• Mangový dezert

IMG_0555

Quiche (/ˈkiːʃ/ KEESH) má křehké těsto a náplň z vajec, mléka nebo smetany . Je známý jako klasické francouzské jídlo, pochází však z Německa.
Slovo „quiche“ znamená „koláč“, pochází z německého „Kuchen“.

Quiche Lorraine/Lotrinský koláč (pojmenovaný po francouzském regionu Lorraine) je populární variantou, původně otevřený koláč plněný smetanou s uzenou slaninou. Až později byl přidán do quiche lorraine sýr.
Co je velmi oblíbené, můžete do něj přidat pórek a cibuli. Nebo vyzkoušejte quiche plněný žampiony, sýrem (quiche au fromage), špenátem (florentine) nebo rajčaty (provencale). Je ale spousta variant slaných koláčů obsahujících různé suroviny. Výběr je na vás.
Já jsem zkusila kombinaci klasického koláče s tropickým ovocem v salátu a jako dezert.

Na těsto
200g mouky
100g másla
1 vejce
1 lžička soli

Na náplň
250ml smetany ke šlehání
200ml smetany na vaření nebo plnotučného mléka
5 vajec
150g uzené slaniny
100g tvrdého sýru (gruyere, ementál), nastrouhat
1/3 muškátový oříšek
sůl a pepř

Na salát
1 hrst baby špenátu
1 hrst rukoly
pár ředkviček
pár cherry rajčat
zbytek z manga okolo pecky
citrónová šťáva
sůl, pepř, olivový olej
čerstvá máta a bazalka

Na dezert
mango
čerstvá máte
cukr
citrónová šťáva

IMG_0527Začnete s těstem. Smíchejte mouku s máslem, přidejte vejce a sůl. Uhněťte těsto, zabalte do potravinové fólie a uschovejte v ledničce 1 hodinu.

Mezitím ušlehejte vejce s oběma druhy smetany a ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Nastrouhejte sýr. Opečte nakrájenou slaninu.

IMG_0556Rozpalte troubu na 200 0C i s plechem umístěným uprostřed. Rozválejte těsto a přendejte do koláčové formy. Těsto lehce konečky prstů zatlačte na dně formy i po stranách a přečnívající okraje seřízněte. Propíchejte dno vidličkou. Na vrch dejte pečící papír a hrst fazolí. Fazole těsto zatíží a to zůstane tenké. Pečte na horkém plechu 10 minut, poté odstraňte pečící papír s fazolemi, snižte teplotu na 180 0C a pečte dalších 5 minut. Vyndejte formu z trouby, poklaďte opečenou slaninou, zalijte směsí vajec a smetany a posypte strouhaným sýrem. Pečte dalších 35 – 40 minut.

IMG_0539Na dezert seřízněte mango dolů po stranách pecky z obou stran. Obě poloviny seřízněte křížem krážem asi 2cm hluboko, nepřeřízněte kůži. Otočte kůží naruby (do ježka). Posypte cukrem, jemně nasekanými lístky máty a zastříkněte šťávou z citrónu.

IMG_0534Na salát smíchejte listovou zeleninu, nakrájené ředkvičky, přepůlené cherry rajčata, zbytek z manga okolo pecky, sůl, pepř, citrónovou šťávu a olivový olej. Posypte lístky máty a bazalky.

IMG_0548Jakmile je koláč upečený, vyndejte ho z trouby a nechte ještě 10 minut dojít ve formě. Poté ho můžete servírovat teplý nebo studený se salátem, pivem nebo červeným vínem a poté si vychutnejte sladký mango dezert.

Dobrou chuť!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s