Candát s vinnou omáčkou a křenovým dipem, pečenou červenou řepou, brambory a salátkem

image

 

Tento recept je opět inspirací od Jamie Olivera, jen trošku vylepšeno. Nebojte se křenového dipu. Skvěle se hodí k pečené řepě i k rybě. Dejte mi vědět, zda-li jste vyzkoušeli a jak vám chutnalo. 😉

4 filety candáta tymián

2 větší červené řepy

500g brambor (nejlépe raných)

mix listové zeleniny (baby špenát, rukola, polníček)

řecký jogurt

1 lžíci nastrouhaného křenu

100 ml bílého vína

2 citróny

máslo a  olivový olej

balzamikový ocet

sůl a čerstvý pepř

 

Rozpalte si troubu na 200 0C. Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Do zapékací mísy vložte kus alobalu nebo pečícího papírů, do něj dejte kousky řepy. Ochuťte solí a čertvě mletým pepřem, zakápněte balzamikovým octem a olivovým olejem, zabalte a dejte péct, dokud nebude řepa měkká.

Do řeckého jogurtu přidejte nastrouhaný křen, ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, šťávou z citrónu a kapkou olivového oleje, zamíchejte.

Do mísy dejte mix listových salátů a ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, citrónovou šťávou a olivovým olejem, promíchejte.

Brambory neloupejte, jen je omyjte a dejte vařit v osolené vodě.

Filety candáta osušte papírovým ubrouskem do sucha. Kůži opatrně nařízněte na několika místech, aby se na pánvi nekroutil. Osolte a opepřete, posypte lístky tymiánu, zakápněte olivovým olej a rozetřete prsty po obou stranách a celé délce filetů. Rozpalte si pánev, zakápněte olivovým olejem a dejte smažit filety kůží dolů. Jakmile bude kůže opečena dozlatova, filety otočte, hned přidejte kousek másla, zastříkněte šťávou s jednoho citrónu, přidejte bílé víno, ztlumte plamen a nechte odpařit alkohol. Ryba se tak perfektně uvaří, nasákne všechny chutě a kůže zůstane křupavá. Odstavte z ohně a zamíchejte ještě kousek másla do omáčky.

Uvařené brambory sceďte, rozpulte a ochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. Podávejte s bílým vínem.

Dobrou chuť.

image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s