Grilovaná krkovice • Řecký salát • Tzatziky • Chilli hummus • Domácí pita chleba

IMG_0460

Stýská se mi po Řecku. Neznám lepší a levnější způsob návratu, než si uvařit tamní jídlo. Tohle je pravda spíše varianta na řeckou kuchyni, ale stejně dobrá. Jestli se chcete držet striktních pravidel, přidejte k řeckému salátu feta sýr posypaný oregánem a hummus si udělejte pravý (recept jindy) s tahini pastou a posypaný paprikou a jemně nasekanou petrželkou s česnekem. Mě došla, ale s chilli to cizrně taky sluší.

4 plátky krkovice

snítka rozmarýnu

2 stroužky česneku

 

okurka

bílá paprika

cherry rajčata

červená cibule

olivy

citrónová šťáva

sušené oregano

 

okurka

řecký jogurt

1 stroužek česneku

máta nebo kopr (nemusí být)

 

1 plechovku cizrny

1 červenou chilli papričku

česnek

citrónová šťáva

 

olivový olej

sůl a čerstvě mletý pepř

 

2 hrnky hladké mouky

1 lžička sušeného droždí

1 lžička cukru

½ lžičky soli

½ hrnku vody

 

Pita chleba

Nejdříve začněte s pita chlebem. Všechny suroviny smíchejte a uhněťte vláčné těsto. Potrvá to asi 10 minut. Dejte do moukou vysypané mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobek (asi 60 minut).

Řecký salát

Mezitím si připravte salát. Okurku, papriku a cherry rajčata nakrájejte na kousky, přidejte olivy a ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem, zastříkněte šťávou z citrónu a olivovým olejem. Přidejte nadlouho nakrájenou cibuli, sušené oregano a promíchejte.

Tzatziky

Okurku oloupejte, podélně rozřízněte a lžičkou vydlabejte semínka a ty vyhoďte, poté nastrouhejte najemno. Vymačkejte přebytečnou vodu, přidejte řecký jogurt, sůl, čerstvě mletý pepř, nastrouhaný česnek (pokud máte, tak i nasekanou mátu nebo kopr), zastříkněte olivovým olejem a promíchejte.

Chilli hummus

Do mixéru dejte cizrnu, chilli papričku, česnek, sůl a pepř, šťávu z jednoho citrónu, olivový olej a rozmixujte do hladka. Pokud vám to nepůjde přidejte dle chuti trošku citrónové šťávy, olivového oleje nebo jen trochu vody.

Pita chleba

Jakmile budete mít vykynuté těsto, předehřejte troubu na 220 0C a plech umístěte co nejníže. Těsto rozdělte na 4 stejné díly, každý vyválejte do kuličky a každou tuto kuličku vyválejte do kulaté placky o výšce asi 4 mm. Nechte ještě kynout minimálně 10 minut pod utěrkou. Každou placku pečte raději zvlášť. Bude to rychlé. Placku přeneste co nejrychleji na rozpálený plech a hned troubu zavřete. Po 4 minutách by se měla hodně nafouknout a to je ten správný moment jí rychle přetočit na druhou stranu. Po 1 minutě ji vyndejte, dejte nejlépe do uzavíratelné nádoby a zploštěte. Pozor na horkou páru. Nádobu uzavřete a dejte péct další. Placky nechte takto chladnout, budou potom měkké a opravdu dobré.

Rozpalte si grilovací pánev. Krkovici pokojové teploty  jemně seřízněte po stranách, aby se při grilování nekroutila, jemně naklepejte klouby ruky, ochuťte solí a pepřem a potřete olivovým olejem. Na pánvi rozehřejte olej a vhoďte česnek a snítku rozmarýnu, nechte olej ovonět a poté česnek i rozmarýn vyhoďte. Dejte grilovat krkovici z obou stran.

Dobrou chuť!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s