Kvůli suchému a horkému létu, nejsou houby, zatím. Ale tento recept je skvělý i z lépe dostupných žampiónů a hlívy ústřičné. Pórek a hořčice dodá omáčce jiný rozměr, který si okamžitě zamilujete.
500 g vepřového masa (kotlety, plecko, kýty,…)
cibule, jemně nakrájenou
pórek, nakrájený na kolečka
100 g žampiónů, nakrájených
100 g hlívy ústřičné, nakrájené
2 dcl bílého vína
150 ml smetany ke šlehání
1 lžička dijonské hořčice
sůl a čerstvě mletý pepř
petrželka, na ozdobu
Rozehřejte olej ve větším hrnci, maso zprudka osmahněte a poté vyjměte. Vhoďte cibuli a dvě minuty smažte, poté přidejte pórek a houby, nejdříve žampiony a po 3 minutách i hlívu. Smažte další dvě minuty a přidejte víno, nechte odpařit alkohol. Přidejte hořčici a smetanu a ochuťte. Vraťte maso a duste pod pokličkou do změknutí. V případě potřeby přidejte vodu, omáčka by měla být jemná.
Podávejte třeba se šťouchanými brambory s cibulkou a slaninou, bohatě ozdobte petrželkou.
Dobrou chuť!